|
A wiecie w ogóle co to jest kac?? |
| Autor |
Wiadomość |
bartus20012
Nowicjusz zlowieszczy4

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 23:14 A wiecie w ogóle co to jest kac??
|
|
|
A więc do tematu: Kac jest to odwodnienie organizmu i tyle czyli osobą umierające z pragnienia odczuwają niewyobrażalnego kaca....... Ale wracając jak dla mnie najlepsza metoda na kaca to jest maślanka,chłodny prysznic postawić klocka ,przespać 2 godzinki walnąć piwko i heeeja zdrowy |
_________________ http://www.smog.pl/wideo/6639/arab_na_biezni/
Tanie wino jest dobre bo jest tanie i dobre |
| Ostatnio zmieniony przez holee Sob Lut 10, 2007 13:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
holee
Acid Drinker

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 08:04
|
|
|
Polecam lekture: http://www.winka.net/kac
| bartus20012 napisał/a: | | czyli osobą umierające z pragnienia odczuwają niewyobrażalnego kaca |
Pewnie cos z tym jest, choc nie wydaje mi sie ze to to samo. W koncu wraz z piciem alkoholu dostarczamy do organizmu "trucizny" ktory pozniej musimy jakos wydalic. Przy konajacym z pragnienia tego nie ma i nie zalega mu "trucizna". |
_________________ I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 |
|
|
|
 |
bartus20012
Nowicjusz zlowieszczy4

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 12:41
|
|
|
| Tak ale kac zmniejsza ilość wody i niektórych składników odżywczych w organizmie.A słyszałeś kiedyś o aldechytu odctowym (nie pamiętam jak to dokładnie szło) ?? on jest w każdym alkoholu i przez niego sie ma kaca i jest on wykorzystywany przy leczeniu alkocholików. |
|
|
|
 |
Moris
Zagłębie Komandosów

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 12:50
|
|
|
| Cytat: | | Aldehyd octowy powstaje w wątrobie w wyniku odwodornienia etanolu przez enzym dehydrogenazy alkoholowej. Następnie jest on przetwrzany do kwasu octowego przez odpowiednią dehydrogenazę. Aldehyd octowy jest bardziej toksyczny zarówno od etanolu, jak i od kwasu octowego, i to on jest główną przyczyną objawów przedawkowania alkoholu etylowego, popularnie zwanych kacem. N-acetylocysteina jest związkiem przyspieszającym przemianę acetaldehydu w organizmie i stąd może być używana jako "lek" na powyższe objawy. |
Czyli nie jest on zawarty w alkoholu tylko, powstaje w naszych organizmach... |
_________________ Tanie Wina są coraz lepszem, A coraz mniej ludzi je pije... ?
 |
|
|
|
 |
bartus20012
Nowicjusz zlowieszczy4

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 12:58
|
|
|
| Ale powstaje tylko i wyłącznie przez alkohol... i tak byśmy mogli sie sprzeczać.... lepiej mi powiedz jak po porządnym chlaniu pozbyć się "wódkowstrętu" przez następne pare tygodni.Często mi sie to zdaża po sylwestrze albo urodzinach jakiś wtedy to tylko na samą myśl o czystej chce mi sie puścić chafta... |
|
|
|
 |
Moris
Zagłębie Komandosów

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 13:03
|
|
|
| Wszystko siedzi w tobie, odpowiednia motywacja, odpowiednie picie i wszystko będzie w porządku... Na kaca w celu pozbycia się Kwasu Octowego warto pobudzić wątrobę, tzw. klinem czyli powiedzmy kieliszkiem czystej. Ogólnie co tu mówić, przejrzyj dział kac na stronce a będziesz wiedzieć... |
 |
|
|
|
 |
sloonce86
Ekspert

|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 11:14
|
|
|
3/4 tego co ty napisaliście jako nowinki to juz wczesniej napisałem fajnie ze teraz jest to juz w jednym miejscu |
_________________ Wino lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba |
|
|
|
 |
von Bentschen
Żubr Rider

|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 12:28
|
|
|
| sloonce86 napisał/a: | 3/4 tego co ty napisaliście jako nowinki to juz wczesniej napisałem fajnie ze teraz jest to juz w jednym miejscu |
Po prawdzie to w wiekszości topiców "kacowych" powtarzają się pewne myśli. Obawiam się, że nie łatwo będzię temu zaradzić. |
_________________ I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 |
|
|
|
 |
makowa_panienka
Specjalista Gibka i niewywrotna

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 18:09
|
|
|
| bartus20012 napisał/a: | | Kac jest to odwodnienie organizmu i tyle |
mam co do tego wątpliwości.
to, że chce się pić, to jeszcze nic nie znaczy ;] |
_________________ Bujać to my, a nie nas, panowie szlachta.
 |
|
|
|
 |
Kasior
Nowicjusz Jabłko górą!

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 08:52
|
|
|
| Cytat: | | Ale powstaje tylko i wyłącznie przez alkohol... i tak byśmy mogli sie sprzeczać.... lepiej mi powiedz jak po porządnym chlaniu pozbyć się "wódkowstrętu" przez następne pare tygodni.Często mi sie to zdaża po sylwestrze albo urodzinach jakiś wtedy to tylko na samą myśl o czystej chce mi sie puścić chafta... |
Racja. Ostatnio miałam co nieco na ten temat mówione na chemii, więc mogę potwierdzić, że aldehyd octowy powstaje w wyniku przekształcenia alkoholu etylowego w organizmie. Chemiczka mówiła, że ponoć pomagają na kaca spożywanie jajek kurzych.
http://www.chojnice.pl/?i...dzial=2&page=23 tutaj coś na temat leczenia i profilaktyki |
|
|
|
 |
Moris
Zagłębie Komandosów

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 14:02
|
|
|
| Cytat: | | Chemiczka mówiła, że ponoć pomagają na kaca spożywanie jajek kurzych. |
Oj nie, nikomu jajek nie polecam, może z chemicznego punktu widzenia dochodzi do jakiejść ciekawej przemiany, ale w praktyce to zupełnie się nie sprawdza... A nawet bym powiedział że przyprawiało takie spozycie o bardzo duże nudności... no i jajka w ogóle są ciężkostrawne. |
 |
|
|
|
 |
Kasior
Nowicjusz Jabłko górą!

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 14:39
|
|
|
| Cytat: | | Oj nie, nikomu jajek nie polecam, może z chemicznego punktu widzenia dochodzi do jakiejść ciekawej przemiany, ale w praktyce to zupełnie się nie sprawdza... A nawet bym powiedział że przyprawiało takie spozycie o bardzo duże nudności... no i jajka wogóle są ciężkostrawne. |
Babka od chemii pewnie nie wprawiona xD |
|
|
|
 |
sloonce86
Ekspert

|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 20:32
|
|
|
| makowa_panienka napisał/a: | bartus20012 napisał/a:
Kac jest to odwodnienie organizmu i tyle
mam co do tego wątpliwości.
to, że chce się pić, to jeszcze nic nie znaczy ;] |
Tak na skruty to własnie kac jest reakcją na odwodneinie ale mówimy tu o samej boleści głowy a nie kosmosom jakie całym dniu picia.
Boli głowa= ododniony organism
masz kosmos w głowie= za duzo wypiłeś, jestes odwodniony a woda to praktycznie jedyny katalizator w naszym ciele z tąd nie zaszły w organizmie odpowednie procesy trawienne., |
_________________ Wino lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba |
|
|
|
 |
|