wromakx
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 00:19 Mój pierwszy raz
|
|
|
Pierwsze wina
Witam jestem tutaj nowy. W tym roku postanowiłem zrobić swoje pierwsze winka. Nastawiłem dzisiaj drugie winko, prosiłbym bardzo o pomoc i rady czy wszystko dobrze przebiega. Przed przystąpieniem do zrywania owoców czytałem godzinami, dniami, tygodniami wpisy na forum i przeróżne przepisy na wino. Więc do rzeczy:
15.06.2014 Pierwszy nastaw winko w balonie 15 L truskawkowo-porzeczkowe.
6 L Miazgi
4,5 L Wody
4 KG Cukru
Cytryna
Mocna herbata
Drożdże aktywne biowin
Pożywka zamojscy ok 2 g
6 litrów miazgi w tym ok 2 kg porzeczki czerwonej dla aromatu.
Owoce umyłem oczyściłem zgniotłem wrzuciłem do balona 15 L.
w 4,5 l wody rozpuściłem 4 kg cukru po czym wlałem do balona jak wystygło dodałem drożdże aktywne Biowin.
zaparzyłem mocną herbatę wlałem ok 100 ml
wrzuciłem pokrojoną mała cytrynę.
zatkałem rurką i odstawiłem do pomieszczenia ok 18-20 stopni.
Po dwóch dniach wyczytałem aby kupić pożywkę kupiłem ale z firmy zamojscy wrzuciłem ok 2 gr.
Burzliwa fermentacja trwała 8 dni teraz co 3 sekundy coś się dzieje.
3 razy dziennie mieszam butlą.
Dzisiaj czyli po 9 dniach postanowiłem zlać szklankę wina do posmakowania i mam wrażenie że jest lekko gazowane słodkawe.
Moje pytania brzmią następująco odcedzić nastaw z owoców i odcisnąć sok ? A później co dalej dodać pożywki więcej cukru planowałem winko ok 18 % słodkie ale też nie za słodkie. Owoce nadal są na górze. Co robić dalej aby winko nadawało się do pica i było dobre jak na pierwszy raz.
OK Aby nie tworzyć następnego tematu wspomnę o drugi nastawie, który zrobiłem dzisiaj.
Więc tak : Winko z czerwonej porzeczki z dodatkiem czarnej porzeczki odmiana nie znana.
Balon 25 L
8,5 L miazgi
6,5 L wody
4 KG Cukru
Planowane ok 15 % wino pół słodkie
Porzeczek uzbierałem 8,5 miazgi w czym czarna porzeczka ok. litr.
Umyte czyste polałem wrzątkiem zrobiłem miazgę wrzuciłem do Balonu 25 L 4 kg cukru rozrobiłem w 6.3 l wody. Wlałem do balona przykryłem gazą.
Z drugim na stawem planuje wstrzymać się do jutra rano bo podejrzewam że za mało owoców. Wino planuje aby miało ok 15 % pół słodkie. Za dużo się naczytałem i teraz mam mętlik w głowie. Planuje kupić cukromierz.
Nie bardzo wiem ile porzeczek powinno być w 25 l balonu, nie chce aby po odlaniu z nad osadu zostało pół balonu wina. Raczej chciałbym aby wyszło ok 25 l. Kiedy odcedzić wino z porzeczki po jakim czasie aby było smaczne i klarowało się. Prosiłbym bardzo o pomoc jak najszybciej aby nie zmarnować mojej ciężkiej pracy. Dziękuje bardzo Wromakx PAWEŁ |
|