Pierwsze wino |
Autor |
Wiadomość |
rozan502
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 19:50 Pierwsze wino
|
|
|
Witam!ostatnio tak jakoś wpadłem na pomysł by zrobić swoje pierwsze wino.Przepis wziąłem od mojej babci która robi je od łądnych paru lat a mianowicie na każde 5 litrów soku 5 kg cukru i 5 litrów wody,nie używałem drożdzy winiarskich,wode z cukrem ugotowałem i ostygniętę wlałem do soku w balonie,zamieszałem tak jak babcia kazała i czekam,mija 3 dzień a winko tylko delikatnie czasami bombelkuje,dopiero teraz wziąłem sie za czytanie różnuch artykułów i nie wiem czy to nie był błąd nie używając drożdzy,czego mogę sie spodziewać i co ewentualnie zrobić by winko było dobre i dość mocne,wino jest z winogron czerownych i białych |
|
|
|
 |
Milki
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 12:31
|
|
|
pędź do sklepu po drożdże aktywne, wlej do balonu i gitara:) z tego co napisałeś wnioskuje że balon masz 15l? będziesz miał wino b mocne:) ok 22 procent + plus alkohol który zrobi się z cukru zawartego w winogronach - nie wiem ile bo nie napisałeś ile cukru zawartego było w soku. Uważam że trochę za mocne ale skoro takie lubisz:)najlepiej smakują wina maks 18procent. Ja nastawiłem wino ryżowe z dodatkiem 5 słoików z żurawiną 3 tyg temu i po 2 tyg miało 22 procent:) i było za mocne - smakowało jak drink , mocny drink. w zeszłym roku zaś zrobiłem mocne, słodkie wino z winogron 17 procentowe i było boskie:) |
|
|
|
 |
krzysmoc
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 13:04
|
|
|
To winko nie ma prawa wystartować nawet po dodaniu drożdży szlachetnych. Zawartość cukru w nastawie przy założeniu cukru w owocach i uwzględnieniu poprawki na niecukry to ponad 25 blg. Informacja praktyczna drożdże potrzebują 17 g cukru w 1 litrze aby przerobić go na 1%. Przy Twoim nastawie masz ponad 260g cukru/litr. Praktycznie żadne drożdże nie są w stanie poradzić sobie w takim środowisku. Jedyna rada to dodać następną porcję soku. Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś więcej o planowanym winie, czy masz na myśli sok z winogron itp. Proponuję do wyrobu wina zaopatrzyć się w cukromierz(ok. 7zł), pożywkę dla drożdży (ok. 1zł)oraz same drożdże (1-2zł). |
|
|
|
 |
Milki
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 13:37
|
|
|
nie zgodzę się z przedmówcą. teoretycznie nie są w stanie sobie poradzić, ale praktycznie? moje ryżowe miało blg powyżej 30 i pracowało aż miło. użyłem wtedy drożdży uniwersalnych od państwa zamojskich i było ok |
|
|
|
 |
krzysmoc
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 15:06
|
|
|
Milki - czy mówimy o winie czy o młotku do lania w łeb w celu utraty świadomości. Wino powinno być napojem do delektowania ale jeśli Twoim celem jest wyprodukowanie jakiejś odmiany alpagi to proszę. Wino o mocy pow 18% może moim zdanie być użyte tylko jako materiał wyjściowy do nielegalnego w naszym kraju procesu desty......
Dla chętnym pragnących nauczyć się produkować mistrzowskie trunki (wina gronowe i owocowe, przepyszne nalewki oraz zgodne ze staropolską tradycją miody pitne) polecam świetne forum http://swimp.home.pl/forum/ |
|
|
|
 |
Irytujący
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 18:17
|
|
|
Milki napisał/a: | ok 22 procent + plus alkohol który zrobi się z cukru zawartego w winogronach |
Jest to teoretycznie możliwe, ale przy sprzyjających warunkach i przy użyciu odpowiednich drożdży. W praktyce, bez dodania pożywki i przy niechlujnym podejściu do sprawy wino osiągnie maksymalnie 18-19%, a cukier resztkowy dosłodzi nastaw.
krzysmoc napisał/a: | To winko nie ma prawa wystartować nawet po dodaniu drożdży szlachetnych. Zawartość cukru w nastawie przy założeniu cukru w owocach i uwzględnieniu poprawki na niecukry to ponad 25 blg. |
Bzdura - wina startują nawet przy wyższym blg
Cytat: | Informacja praktyczna drożdże potrzebują 17 g cukru w 1 litrze aby przerobić go na 1%. |
Podstawy teoretyczne dobre.
Cytat: | . Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś więcej o planowanym winie, czy masz na myśli sok z winogron itp. Proponuję do wyrobu wina zaopatrzyć się w cukromierz(ok. 7zł), pożywkę dla drożdży (ok. 1zł)oraz same drożdże (1-2zł). |
Dobra rada. |
|
|
|
 |
Milki
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 20:34
|
|
|
forum jest znakomite tylko nie idzie się tam zarejestrować... nie wiem dlaczego |
|
|
|
 |
|