Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
U¿ytkownik:   Has³o:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Zeby by³o mniej s³odkie...
Autor Wiadomo¶æ
ciforp 
Nowicjusz

Do³±czy³: 01 Lis 2010
Sk±d: krk
Wys³any: Pon Lis 01, 2010 13:47   
Zeby by³o mniej s³odkie...

Witam

Nie mog³em ju¿ wiêcej patrzeæ na marnuj±cy siê winogron na moim balkonie dlatego w tym roku postanowi³em zrobiæ z niego co¶ konkretnego. I tak oto w mojej ³azience od oko³o 1,5 miesi±ca stoi g±sior a w nim wywar z bia³ych winogron. Winko mniej wiêcej robi³em tak. Owoce obra³em z ki¶ci dok³adnie umy³em trochê pogniot³em i wrzuci³em do g±siora 34l. Do tego doda³em 6kg cukru dola³em przegotowan± ostudzon± wodê po¿ywkê dla dro¿d¿y oraz dro¿d¿e winiarskie tokaj. Po miesi±cu burzliwej fermentacji wino spu¶ci³em owoce wyrzuci³em. G±sior umy³em i przela³em ponownie wino do niego. I tu zaczyna siê problem. Co¶ mnie zamroczy³o i zamiast rozpu¶ciæ cukier (3,5kg)wsypa³em go bezpo¶rednio do g±siora. Na nastêpny dzieñ skapn±³em siê ¿e zrobi³em b³ad i po 30 minutach mieszania rozpu¶ci³em go . Od 2 tygodni po tej akcji wino nie zabulgota³o. Wczoraj spu¶æi³em go troszke ¿eby spróbowaæ czy nie ki¶nie i okaza³o siê ¿e jest niesamowicie s³odkie a wcze¶niej by³o wytrawne... Naprawdê za s³odkie. W zwi±zku z tym mam pytanie do do¶wiadczonego winiarza. Co zrobiæ aby tej s³odyczy sie pozbyæ?Hmm mo¿e dodaæ jeszcze raz dro¿d¿e ¿eby ta s³odycz zamieni³a siê na procenty? Dorad¿cie bo teraz mam mega s³odki wysokoprocentowy koncentrat soku winogronowego a nie pó³ wytrawne winko które chcia³em zrobiæ.

pozdrawiam

lukas548
Nowicjusz

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2010
Wys³any: Nie Lis 07, 2010 19:23   

Ja bym dola³ np parê litrów soku kartonowego bez dodatku cukru hortexa i do tego np dro¿d¿e aktywne PDM bayanus Fermivina

Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

• Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl

Wszelkie prawa zastrze¿one przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wy³±cznie edukacyjny i pogl±dowy NIE jest sponsorowana przez ¿adnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania ¿adnej z marek alkoholi, jak rownie¿ NIE namawia w jakikolwiek sposób do spo¿ywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, ¿e spo¿ywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, ¿e zabrania siê spo¿ywania alkoholu osobom do lat 18