Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum

Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
Nazizm • Cokolwiek
Autor Wiadomość
von Bentschen 
Alkus Tangens

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 11:15   

holee napisał/a:
von Bentschen, wiem skad jestes, wiem po Twoim nicku jakie masz poglady (mniej wiecej)

holee napisał/a:
Mieszkasz na ziemiach poniemieckich i masz poglady proniemieckie

Wypraszam sobie! Zbąszyń zawsze był polskim miastem, moi przodkowie walczyli o wolność Wielkopolski w Powstaniu. Dlatego twierdzenie, że Zbąszyń jest miastem na ziemi odzyskanej troszkę mi urąga. Zwłaszcza, że miasto jest chyba starsze od miasta w którym Ty mieszkasz. To, że podczas zaboru byliśmy pod wpływem pruskim to co innego. Na tej zasadzie Ty masz poglądy proaustriackie. A niemiecka nazwa została zapamiętana z czasów okupacji hitlerowskiej, kiedy to ostatni raz była używana. Nie znaczy to, że podobał mi się zabór.
Mój nick oznacza zwyczajnie 'ze Zbąszynia' i nie ma żadnego wydźwięku ideologicznego. Ale chyba lepiej wygląda tak, niż gdybym się podpisywał 'ze Zbąszynia'.
Moje poglądy? Proniemieckie? Bzdura! Martwię się i kocham tylko jeden kraj: mój ojczysty. Napisałem, że nie obwiniam o nic Niemców z prostego powodu. Nazistów już NIE MA. Osoby, które sprowadziły na nasz kraj biedę i zniszczenie już nie żyją. Może i moje poglądy są odrobinę konserwatywne, ale nie pragnę izolacji! Nie jestem za integracją, ale za współpracą jak najbardziej. Na tej zasadzie to powinniśmy nienawidzić wszystkich naszych sąsiadów, bo KIEDYŚ nam coś zrobili. Ale to nie narodowość niemiecka nam wyrządziła krzywdę tylko konkretne osoby, martwe od ponad 60 lat! Mieszkasz blisko wschodniej granicy, dlaczego nie plujesz na Rosjan? Byłoby to także irracjonalne, ale bardziej poprawne z geograficznego punktu widzenia. Ja nienawidzę komunizmu za to co nam wyrządził, ale to nie znaczy, że pluję na każdego rosyjskiego obywatela. Polecam Ci to samo w kwestii nazizmu.
Żeby nie było wątpliwości, nie jestem nazistą (oni byli w Niemczech 60 lat temu), ani neo-nazistą (żyją teraz, ale też w Niemczech, a nie u nas). Obawiam się, że nie ma odpowiedniego słowa by nazwać moje poglądy. Powiedzmy, że przymiotnik 'propolskie' jest najbardziej adekwatny.
No i co do propozycji układu polsko-niemieckiego.... To nie jest żaden nowy wymysł.
Czytałem o tym pierwszy raz w książce Alfreda Wysockiego "Tajemnice dyplomatycznego sejfu". Autor umarł w 1961, więc informacja ma pewnie około 50 lat! Nie nazwałbym tego 'niusem'. Również w licznych publikacjach historycznych innych specjalistów (a za takiego uważam np. pana Wołoszańskiego, bez względu na to czy ma teczkę w IPN-ie czy tez jej nie ma). W szkole sie o tym nie uczymy, bo publiczna edukacja pokazuje nam historię dość wybiórczo, w sposób rozdzielający na czarne i białe, dobre i złe. holee, jesteś dorosłym facetem, powinieneś wiedzieć, że nie poznasz wszystkich aspektów żadnej sprawy badając tylko materiały, które dostarcza Ci jedna strona, bo są subiektywne. Czasami trzeba troszkę samemu poszukać.
holee napisał/a:
Niemcy sa takie ok to wyjezdzajcie na zachod

Z całym szacunkiem, ale to zdanie zabrzmiało wręcz niepoważnie i zwyczajnie nie pasuje do dorosłego człowieka, a raczej do jakiegoś 'punkującego' nastolatka. To co, jeśli ktoś nie nienawidzi Francuzów to ma wyjechać do Francji? Albo jeżeli mi nie przeszkadzają Włosi, to mam się wyprowadzić do Neapolu?
Serio, zaskoczyłeś mnie, panie Admin. Szkoda, że niepozytywnie.

holee 
Acid Drinker

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 11:41   

Walnij w stol, a nożyce się odezwą ;)

No dobra, dla jasności to nie jest jakikolwiek atak w stronie Ciebie von Bentschen, powaznie, jezeli tak to odebrales to przepraszam.
Teraz do rzeczy.
Zaczelo sie od wypowiedzi Wojtasa, ktory napisal ze Niemcy chcieli sojuszu.
Wg wiki:
Cytat:
Sojusz - porozumienie o wspólnym działaniu mającym doprowadzić do osiągnięcia określonego celu.

Kiedy Niemcy chcieli sojuszu ? To na tym polega sojusz, ze oni nam proponuja absurdalne warunki na ktore zgodzic sie nie mozemy, a oni nas najezdzaja ? To raczej nie mial byc soojusz.

von Bentschen napisał/a:
Wypraszam sobie! Zbąszyń zawsze był polskim miastem, moi przodkowie walczyli o wolność Wielkopolski w Powstaniu. Dlatego twierdzenie, że Zbąszyń jest miastem na ziemi odzyskanej troszkę mi urąga.

Sprawdzilem na mapie Polski i jak byk lezy przy zachodniej granicy wiec znajdowal sie na ziemiach niemieckich, jak dlugo juz nie wnikam, aczkolwiek teraz patrze do wiki i masz slusznosc ze jeszcze wczesniej bylo to polskie miasto.

von Bentschen napisał/a:
chyba lepiej wygląda tak, niż gdybym się podpisywał 'ze Zbąszynia'.

To juz jak wolisz ;) Ale takie mialem wrazenie, ze skoro wolisz uzywac niemieckiej nazwy od polskiej to cos jest na rzeczy.

Kazdy ma inny charakter, jedni przebaczaja szybciej drudzy wolniej, mi jakos to wolniej przychodzi. I dobrze mi z tym.

Twoja wypowiedz wczesniejsza odebralem w ten sposob, ze wspanialomyslni Niemcy zaproponowali nam korzystny uklad, my go nie przyjelismy wiec sami sobie jestesmy winni tego co sie stalo pozniej. Ot, zapatrzeni w siebie Polaczki. Dodac do tego jeszcze Twoj nick i juz mi sie w glowce pododawalo :)

von Bentschen napisał/a:
Serio, zaskoczyłeś mnie, panie Admin.

Wystarczy admin ;)

Pozdrawiam

von Bentschen 
Alkus Tangens

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 12:31   

holee napisał/a:
Kiedy Niemcy chcieli sojuszu ? To na tym polega sojusz, ze oni nam proponuja absurdalne warunki na ktore zgodzic sie nie mozemy, a oni nas najezdzaja ? To raczej nie mial byc soojusz.

Mieszamy pojęcia. Propozycja dla Polaków związana z paktem Antykominternowskim miała miejsce wcześniej niż słynne żądanie pozwolenia na budowę autostrady eksterytorialnej, wtedy stosunki dyplomatyczne Polski, Rzeszy i Radzieckiej Rosji wyglądały jeszcze inaczej.
holee napisał/a:
Sprawdzilem na mapie Polski i jak byk lezy przy zachodniej granicy wiec znajdowal sie na ziemiach niemieckich, jak dlugo juz nie wnikam, aczkolwiek teraz patrze do wiki i masz slusznosc ze jeszcze wczesniej bylo to polskie miasto.

Dla ścisłości, nie licząc czasów kiedy Polski na mapie świata nie było, to Zbąszyń zawsze był polski. Zaborów nie liczę, bo wtedy niezbyt była możliwość przynależności do Polski. Leżał przy granicy, owszem (zdaje się, że granica przebiegała przez Jezioro Błędno, inaczej Zbąszyńskie) ale zaraz po odzyskaniu niepodległości wywalczyliśmy sobie przynależność do Rzeczpospolitej.
holee napisał/a:
Wystarczy admin ;)
Najbardziej by mi odpowiadało 'holee' bo jednak łączy nas już dość długa znajomość i współpraca. Zwyczajnie troszkę mnie wytrąciłeś z równowagi. Ale ok, było minęło. :wink:

Wojtas 
Ekspert
Mad Dog Killer

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 19:29   

Piłsudski kiedy żył szukał możliwości sojuszu z Niemcami. Niestety nie udało się. ZSRR byłby pokonany, nie było by zniszczeń wojennych i 50 lat sowieckiej niewoli. Zawsze gdyby szala zwycięstwa przechyliła się na stronę aliantów, można by wypowiedzieć sojusz i walczyć przeciwko Niemcom. Tak zrobili w czasie II WS np. Węgrzy, ale nie uratowało to ich przed komunizmem.
Bo widzicie, wy w Wielkopolsce uważacie, że prawdziwym wrogiem są Niemcy, a Ruscy są dobrzy bo gwałcili baby, kradli i plądrowali ale nas wyzwolili i ocalili od niechybnej śmierci w obozach. Chociaż gdyby nie oni to i tak by Anglicy i Amerykanie wyzwolili Polskę. A na wschodzie kraju więcej się wojowało z Mongołami, Tatarami i Ruskimi i to ich uważa się za prawdziwych wrogów.

Pan Artur 
Zaawansowany

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 21:56   

Ja już wolę III Rzeszę od CCCP ale dla mnie oba państwa były bydlackie :evil: Piułsudzki był w PPS i szukał sojuszu z NS? :shock: Ale Piułsudzkiego nie wielbię, wolę Jana Stachniuka :wink:

Ps. Bentschen ty jesteś może NS lub NaRa a może po prostu nacjonalistycznie nastawiony rodzimowierca :?: Czy jak?

von Bentschen 
Alkus Tangens

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 09:50   

Pan Artur napisał/a:
Ps. Bentschen ty jesteś może NS lub NaRa a może po prostu nacjonalistycznie nastawiony rodzimowierca :?: Czy jak?

Jak już mówiłem, moje poglądy nie nadają się do podczepienia do jakiejkolwiek ideologii. Nacjonalistycznie nastawiony rodzimowierca? Jak już to nacjonalistycznie nastawiony ateista Wiarę rodzimą szanuję, ale nie wyznaję. Ogólnie można powiedzieć, że mam poglądy propolskie.

Pan Artur 
Zaawansowany

Wysłany: Pon Lip 23, 2007 09:56   

Ja jestem nacjonalistycznym wierzącym niepraktykującym :mrgreen: Czyli nie latam do kościoła co niedziele :twisted: A to z powodów mojej nienawiści do kleru :cool:

celtyk87 
Ekspert

Ostrzeżeń:
 2/5/8
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 07:29   

von Bentschen napisał/a:

Obrazek
Ja się podpisuję pod tym znakiem.

von Bentschen jestem z tobą, też popieram Rock Against communism.
(słuchasz honoru albo konkwisty???)

von Bentschen 
Alkus Tangens

Wysłany: Wto Lip 24, 2007 09:48   

celtyk87 napisał/a:
(słuchasz honoru albo konkwisty???)

Nie zataczajmy kółeczka. Dopiero co te posty były oddzielone od tematu o Honorze, tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie. A moje podpisanie się pod RAC jest związane z nienawiścią do komunizmu, a nie zafascynowania klimatami NS. A nawiasem mówiąc z nicku wnioskuję, że urodziłeś się w 1987 roku. Rok później i byś należał do pokolenia 88 :razz:

Wojtas 
Ekspert
Mad Dog Killer

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 11:27   

No, no komuchów trzeba tępić. Oni chcą konfrontacji Polski z Niemcami, bo wiedza, że Polska nie ma żadnych szans przeciwko Niemcom, a oni chcą uzależnić nasz kraj od Rosji.
http://www.youtube.com/watch?v=u4A0nejw8gI - Ten jest najlepszy. Dobry do poprawienia humoru. 'Są ich tysiące!' :mrgreen:

Odpowiedz do tematu