|
Podtlenek Azotu • Cokolwiek |
| Autor |
Wiadomość |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 18:33 Podtlenek Azotu
|
|
|
Innym wartym uwagi związkiem jest podtlenek azotu N2O, znany jako gaz rozweselający. Trzeba go wdychać w proporcji 1:1 z powietrzem, a żeby się nie udusić. Bania trwa około 20 minut. Szkodliwość gazu jest porównywalna do alkoholu i kofeiny -tzn. regularnie stosowany wypłukuje on z organizmu witaminy z grupy B. Nie jest on metabolizowany tylko wydalany przez płuca z organizmu. Stosowany jest w motoryzacji i przemyśle spożywczym (bita śmietana).
http://www.barmarket.pl/p...products_id=118 - Tutaj można zakupić 10 naboi za 17 zl. Niestety do ich otwarcia potrzebny jest specjalny syfon, inaczej 'nabojami można w gołębie porzucać.'
Zastanawia mnie jednak inna kwestia. Czy N2O nie będzie się utleniał w powietrzu do trującego NO2 wg. równania 2N2O + 3O2 --> 4NO2? Używał ktoś tych nabojów, albo tlenku w ogóle?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podtlenek_azotu |
_________________ W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste... |
|
|
|
 |
von Bentschen
Alkus Tangens

|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 22:19
|
|
|
| Nie, ale zawsze chciałem sprawdzić jak to działa. Pytanie o reakcję zawsze można zadać jakiemuś chemikowi. Może też jakiś student medycyny będzie coś wiedział (w końcu kiedyś tym znieczulano). Popytam się, może czegoś się dowiem. |
_________________ I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 09:52
|
|
|
Ja w ferie składam się ze znajomym i kupujemy kilkadziesiąt naboi. Studiuje chemie i przypomniało mi się, że 'azot w powietrzu nie pali się', więc nie powinno się utleniać. Można się więc zamknąć w małym pokoju, pootwierać naboje i siedzieć w nim aż się tlen skończy |
_________________ W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste... |
|
|
|
 |
holee
Acid Drinker

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 22:12
|
|
|
Ehh, masz pomysl Oby ci tylko nie zaszkodzilo. |
_________________ I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 |
|
|
|
 |
Buzon
Zaawansowany Ja Yeti

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 15:26
|
|
|
| Wojtas napisał/a: | | azot w powietrzu nie pali się |
Azot nie pali sie z powietrzem- a jak jest sam to sie pali? bo w samochodach jest takie cos jak "suchy strzal podtlenku azotu" czyli wtrysniety czsty podtlenek bez paliwa- skoro nie pali sie wraz z powietrzem to musi podczas wtrysku byc odciety doplyw powietrza, chyba ze sa jakies dodatki ktore powoduja spalanie... jak cos znajdziecie to piszcie...
P.S. mozna kupic bita smietane i trzymajac pionowo wdychac ten gaz... bomba murowana tylko troche mdli... |
_________________ W moich żyłach etylina, zamiast serca turbina!!! |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 21:57
|
|
|
Tak, ale w silniku jest wysoka temperatura i ciśnienie. W takich warunkach może zajść spalanie azotu i jego utlenianie. To wynika z tego, że wiązanie między atomami azotu w cząsteczce N2 jest bardzo silne i potrzeba dużo energii, żeby je rozerwać.
Śmietan się nie opłaca kupować. Sam próbowałeś tą metode z bitą śmietaną? |
|
|
|
 |
Moris
Zagłębie Komandosów

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 23:02
|
|
|
Jako student fizyki niby powinienem to wiedzieć. Ale nie mam pojęcia było nie chlać podczas zajęć... |
_________________ Tanie Wina są coraz lepszem, A coraz mniej ludzi je pije... ?
 |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 12:32
|
|
|
| Zamówiłem dziś 20 naboi i w tym tygodniu powinny one przyjść. Syfonu do nich nie mam, więc jak tylko znajde sposób, żeby to otworzyć to napisze sprawozdanie. |
|
|
|
 |
Buzon
Zaawansowany Ja Yeti

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 21:05
|
|
|
| Wojtas napisał/a: | | Sam próbowałeś tą metode z bitą śmietaną? |
Tak, bynajmniej na mnie zadzialalo, ale faza dosc krótko trwa (ok.10 min.)- ale zawsze coś... |
_________________ W moich żyłach etylina, zamiast serca turbina!!! |
|
|
|
 |
Krzysio
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 16:46
|
|
|
| Wojtas, a moze sproboj z takim komunistycxznym syfonem wkladalo sie w niego podobny naboj tylko ze z CO2 i zalewalo woda moze to zadziala |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 22:06
|
|
|
| Pożyczyłem właśnie od takiego innego Krzyśka dwa syfony i do jednego naboje nie pasują, a drugi jest rozszczelniony. Próbowałem uszczelnić orbitką i nic nie wyszło. Wygląda na to, że potrzebny jest nowiutki syfon. |
|
|
|
 |
makowa_panienka
Specjalista Gibka i niewywrotna

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 11:39
|
|
|
| Wojtas napisał/a: | | Zamówiłem dziś 20 naboi i w tym tygodniu powinny one przyjść. | Gdzie zamówiłeś?
Ja rozglądałam się za tym na aukcjach internetowych. Dowiedziałam się od kumpeli, że ponoć jest, ale niczego nie mogłam znaleźć. Można zamówić tam tylko butlę z podtlenkiem do tuningu samochodów.
Podobno dostanie się też w hurtowniach gazów technicznych.
Co do reakcji chemicznych, to czytałam na forum chemicznym, że jeśli ktoś się nie zna na chemii, to lepiej, żeby nie próbował. |
_________________ Bujać to my, a nie nas, panowie szlachta.
 |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 13:38
|
|
|
http://www.chemicalforum.eu/index.php - Na tym forum sie pytałaś!?
http://www.barmarket.pl/p...products_id=118 - Tutaj zamówiłem. Jeden nabój zawiera 8 g, czyli około 5 litrów gazu w warunkach normalnych.
Po otwarciu to się nie utlenia w powietrzu. Obiegiem azotu w przyrodzie zajmują się bakterie nitrujące czy jak je tam zwał. Ale bez dobrego syfonu to tego nie otworzysz. Ja mam rozszczelniony i tylko 5 naboi zmarnowałem. Można kupić specjalny syfon do takich naboi, ale nowy kosztuje ponad 150 zl. Butla z podtlenkiem była by chyba dobra. Zapodaj linka do aukcji jak jeszcze masz. |
|
|
|
 |
makowa_panienka
Specjalista Gibka i niewywrotna

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 15:43
|
|
|
| Wojtas napisał/a: | | Na tym forum sie pytałaś!? | Nie na tym. Nie wiem na jakim, przez google szukałam.
http://allegro.pl/item310...nek_azotu_.html takie coś. |
_________________ Bujać to my, a nie nas, panowie szlachta.
 |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 18:34
|
|
|
| Masz tam wyraźnie napisane 'IMITACJA BUTLI Z PODTLENKIEM AZOTU'. |
|
|
|
 |
|