Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
Punk vs. Metal • Muzyka
Autor Wiadomość
Hasiu 
Ekspert
Filozof Naczelny

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 18:31   
Punk vs. Metal

Witam!

Jak w temacie! A konkretnie trzy pytania:

1. Wolicie Metal czy Punk? (oczywiście jeżeli słuchacie innej muzyki to też piszcie, ale głównie chodzi mi o te dwa gatunki)

2. Jak w Waszej okolicy mają się Punkowcy do (nie lubię tego określenia ale trudno..) Metali i odwrotnie? I w ogóle jak według Was są oceniani tego typu ludzie przez inne subkultury i tzw. "szare myszki", czyli zwykłych ludzi?

3. Co sądzicie o tzw. Kindersach, czyli Kindermetalach i Kinderpunkach? Czy według Was można ich tak w ogóle nazwać?

W związku, że rozpocząłem ten temat to sie od razu wypowiem.. :razz:

Ja osobiście słucham metalu, ubieram się na czarno (choć też nie zawsze :razz: ) i kiedyś miałem dłuższe włosy.. W sumie to ściąłem je tydzień temu! :razz: :wink:

A w mojej okolicy to Metale z Punkowcami trzymają sztamę i wspólnie chodzą na koncerty, których na szczęście w mojej okolicy nie brakuje, ale kiedy już pojadę do sąsiadujących z moim miastem Katowic, to Metale już nie są tak pozytywnie nastawieni do Punków, a odwrotnie jest wszystko ok..

A co do Kindersów.. Niestety u mnie to wygląda tak, że młodsze pokolenie na koncertach umieszcza się zaraz pod sceną, a po 10-15 (rzadko 20) minutach są już tylko doświadczeni, bo tamci są po prostu tratowani przez resztę.. Z jednej strony ich nie lubię, bo chodzą i zbierają na wino (no sorry, ale w wieku 12-13 lat? :???: ), a czasem po imprezach czepiają się reszty ludzi, ale z drugiej strony trochę mi ich szkoda, że są odrzucani przez resztę ludzi.. Jakby nie było ta sama muzyka, ta sama kultura, tylko wiek inny i trochę ubiór.. Młodsze pokolenie ubiera się trochę.. Jakby to powiedzieć.. Dziwnie.. Nawet Metale.. Wręcz na chamca chcą wyglądać "mrocznie" a ostatecznie wychodzi to co najmniej śmiesznie..

A co Wy o tym sądzicie?

Grazy 
Ekspert

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 19:02   

strasznie dziwny temat..ee..hmm, ja moze tak krotko...

1 - Metal rulez :twisted: uwieliam metal, punk to taka muza (nie obrazajac nikogo) dla zbuntowanych dzieci, z tego co obserwuje, ale nie powiem, że mi tez sie zdarza sluchac

2 - Punk, Metal, to zalezy od ludzia, ale "ogolnie" trzymają razem

3 - kindermetal, jak najbardziej, ale to takie powiedzenie "pomiedzy nami" a nie zeby tam wyzywac na ulicy, dla mnie to takie osoby ktore na sile sluchaja i ubieraja sie "po metalowemu" chcąc zwrocic na siebie uwage (rowniez na sile), najczesciej nie maja pojecia o tym czego sluchaja i strasznie smiesznie pozniej probuja to wszystko w swoje zycie wepchac, ale dorosna to tez pojmą ze to nie ma sensu. Duzo jest takich niestety. A wlasnie tak nawiasem kindermetale to dla mnie tez tacy co sluchaja tej nowej fali metalu tj np Limp Bizkit czy Linkin Park, to jest takie mieszanie klasyki z nowoczesnością, trendami, modą (metal & rap), że niby jest metalem, ale takim trendi, modnym...bleh - ale to ja tak widze, nie wiem czy jestem jakis przewrazliwiony czy zacofany, leje na to :lol:

Pozdrawiam!

AgrosDrinker 
Ekspert

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 19:30   

1. Ja zaczynałem słuchanie muzyki rockowej od punka mianowicie od "The Offspring" po punku było kolejno Nu Metal, Thrash, Grunge, Hard Rock , Heavy Metal (mój okres Kindermetalowy heh) no a teraz słucham metalu progresywnego głównie Nevermore oczywiście starych dobrych Ironów czy Gunsów też :wink:

2. Niestety nie mam tu zbyt wiele do powiedzenia bo ani jednych ani drugich nie ma w mojej okolicy wcale :wink: A jeżeli chodzi o ocenianie tych subkultur przez "szare myszki" to powiem tylko tyle że na wsi jest z tym niezły hardcore :wink:

3. A jeśli chodzi o Kindermetali no to wiadomo że trochę to żałosne ich zachowanie ale każdy kto słuchał metalu przechodził prze to stadium(albo prawie każdy) bynajmniej ja przechodziłem......... :???:

NEVERMORE!!

http://www.youtube.com/watch?v=XxUm1hzYWCA

Wojtas 
Specjalista

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 20:45   

1. Kiedyś słuchałem punka i kształciłem się na nim, ale kilka lat temu przerzuciłem się na napierdalanie i słucham do tej pory.
2. Metale i punkowcy na ogół trzymają ze sobą.
3. Praktycznie nie ma kindermetali, bo młodzież woli palić ziółka i słuchać hip-hopu (stukania).

celtyk87 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Sro Sie 08, 2007 20:50   

1.Jeśli musiałbym wybierać to wybrałbym metal

2.Na szczęście u mnie są tylko skini

3.Głupie bachory

Miałem kiedyś kumpli metali ze szkoły i wole ich 100 razy bardziej od pojeb***** punków

Grazy 
Ekspert

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 21:42   

hehehehe, macie racje

Wojtas napisał/a:
3. Praktycznie nie ma kindermetali, bo młodzież woli palić ziółka i słuchać hip-hopu (stukania).

:lol: słuchać stukania hehehe, dobre!

Hasiu 
Ekspert
Filozof Naczelny

Wysłany: Czw Sie 09, 2007 07:30   

No ja tam za bardzo chyba nie przechodziłem okresu kindermetalowca.. Od kiedy tylko pamiętam miałem masę znajomych (rówieśników i osób starszych np. mój wujek i jego koledzy), którzy tego słuchali i nie wszyscy się ubierali na czarno.. Glany dostałem na urodziny to zacząłem je zakładać do czarnych spodni, a potem to już samo poszło jakoś.. :razz: Ale zawsze byłem chętnie zapraszany przez resztę ludzi słuchających takiej muzyki, co nie zawsze się udawało moim rówieśnikom.. :wink: A na czarno to ja się też zawsze nie ubieram!

Także podsumowując: styk z muzyką rockową miałem od łona matki praktycznie, a kindermetalem raczej nigdy nie byłem, a jeżeli byłem (samemu w końcu ciężko się dokładnie ocenić :wink: ) to na pewno nie byłem "aż takim upierdliwcem", skoro ludzie mnie chętnie odbierali.. :wink:

PS.
AgrosDrinker napisał/a:
ocenianie tych subkultur przez "szare myszki" to powiem tylko tyle że na wsi jest z tym niezły hardcore :wink:

Potwierdzam! Kiedyś na wsi jak zobaczyli mnie i mojego kolegę parę lat starszego to nas najpierw babcia wyzywała od szatanów, a potem w niedziele jak przechodziliśmy obok kościoła w czasie mszy, to ludzie stojący przy drzwiach (a konkretniej dwóch facetów :razz: ) wyganiali nas z terenu kościoła.. :lol:

celtyk87 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 10:08   

Mam pytanie czy zespół Rammstein jest kapela pankowa czy metalowa???

Grazy 
Ekspert

Wysłany: Czw Sie 09, 2007 12:41   

to jest napewno metal; industrial chyba, moge sie mylić

Hasiu 
Ekspert
Filozof Naczelny

Wysłany: Czw Sie 09, 2007 13:02   

Akurat jestem wieloletnim fanem Rammsteina więc mogę Ci powiedzieć.. :razz: Streszczę trochę historię.. :razz: Przez wiele lat nie wiadomo było co gra Rammstein, ale parę lat temu jeden z gitarzystów, a zarazem lider zespołu nadał nazwę tego co oni grają.. To tanzmetal, czyli w wolnym tłumaczeniu znaczy to taneczny metal! :wink:

celtyk87 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 13:42   

Ale na kilku teledyskach są pankami, widziałem że na widowni też byli panki.
np.Feuer Frei , Ich will.

Hasiu 
Ekspert
Filozof Naczelny

Wysłany: Czw Sie 09, 2007 18:33   

No i co z tego? Mam kumpla który ma irokeza, a słucha tylko i wyłącznie Metalu, a nie Punku.. I do tego słucha chyba najczęściej właśnie Rammsteina..

Ja bym jednak wolał się trzymać tematu, czyli Metal vs. Punk..

PS.

A propo Feuer Frei! :mrgreen: Jest super teledysk..

Link - http://youtube.com/watch?v=qxUZUnRwH7s

celtyk87 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 08:29   

metale noszą irokezy,punki golą sie na łyso, skini niedługo zaczną nosić dredy albo długie włosy co sie dzieje z tym światem???

Hasiu 
Ekspert
Filozof Naczelny

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 08:42   

No to fakt.. Trochę się pokręciło, ale według mnie nie ważna jest fryzurka, tylko to czego się słucha i jak się żyje (oczywiście jeżeli chodzi o subkulturę, bo co do życia prywatnego, albo jak kto woli indywidualnego to mam inne przekonania :wink: )

makowa_panienka 
Specjalista
Gibka i niewywrotna

Wysłany: Pią Sie 10, 2007 10:35   

Nie rozumiem jednego: co to za podział punk vs. metal?
Sami się szufladkujecie.

Odpowiedz do tematu