Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
Destylacja domowym sposobem • Alkoholowe odkrycia
Autor Wiadomość
bulivenom
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 21:07   

sloonce86 napisał/a:
bimbrownik napisał/a:
ej ziomki z tego co wiem to metanol sie szybciej wydziela niż etanol. wrze już w 60 paru stopniach. I najlepszym sposobem pozbycia się go jest odlanie pierwszych 50ml destylatu.

Mistrzuniu juz o tym wspomniałem wczesniej i w innym topicu

Chciałem zaznaczyć że drożdże nie są w stanie poprzez fermentacje cukrów wytwarzać metanolu , nie ma więc żadnej możliwości uzyskania go w procesie destylacji ...to bzdury i mity...radze dokształcić się na temat metod produkcji spirytusu drzewnego

Scriptus 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Sie 04, 2010 16:11   

Ze względu na metanol (nie wiem skąd się tam bierze, ale podobno jest) i różne "smrody" rzeczywiście dobrze jest odlać pierwszą pięćdziesiątkę destylatu, a także pilnować pod koniec, kiedy już temperatura zacieru wzrasta, też odstawić na bok nasz szlachetny trunek, bowiem to, co wtedy wyleci z rurki nadaje się najwyżej do smarowania pryszczy na hmmm... nosie.

A tak z praktyki, przedstawiony schemat instalacji jest dobry, ale przy niewielkim garnku z zacierem nie trzeba zapewniać stałego przepływu wody przez chłodnicę, skomplikowane i można zalać kuchnię. Zrobiłem taki patent - duża pięciolitrowa puszka od ogórków, napełniona wodą a w niej spirala z cienkiej rurki miedzianej. Uszczelnienie u dołu przy wylocie spiralnej rurki można zrobić na różne sposoby, ja zalutowałem, ale można też to zalepić jakimkolwiek kitem, smołą, itd, bez obaw, wody z tej chłodnicy sie nie pije, a to co leci spiralną rurką nie ma kontaktu z tym, czym uszczelniliśmy nasza chłodnicę.

Jeśli woda w puszce za szybko się nagrzewa, wystarczy wrzucić trochę lodu wyskrobanego z zamrażalnika :)

Dinks 
Nowicjusz
Dinks

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 19:35   

Nowatorska a zarazem innowacyjna konstrukcja własnej roboty, przez wielu uznana za herezję, "zbyt pozytywna dlatego zakazana". :lol: Idealne rozwiązanie do masowej destylacji (powyżej 50 litrów zacieru). Ci, którzy znają choć trochę zasadę skraplania gazu lpg dobrze wiedzą o czym mówię mianowicie zastosowanie parownika lpg np. firmy lovato do destylacji alkoholu. Poniżej umieściłem schemat. Jako kotła użyłem boiler z regulcją temperatury, jako chłodnicy - parownik lpg lovato od żuka (150 kW, ale może być słabszy). Zasilanie elektrozaworu z zasilacza 12V (np. z jakiejś ładowarki).

Odpowiedz do tematu