Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
I Rzeszowskie Targi Wina • Alkoholowe odkrycia
Autor Wiadomość
holee 
Acid Drinker

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 18:52   
I Rzeszowskie Targi Wina

Witam;

Może kogoś zainteresować informacja o odbywających się właśnie Targach Wina w Rzeszowie.

Rzeszowskie Targi Wina

Dziś jest pierwszy dzień, niestety nie mogłem w nim uczestniczyć. Ale jutro postaram się być i zrobić kilka fotek.

Pozdrawiam

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul

holee 
Acid Drinker

Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 08:24   

Witam ponownie;

Zdjęć niestety nie będzie, zapomniałem aparatu ;) A zresztą nie bardzo było co tam fotografować.

Nie były to targi skierowane do sympatyków tańszych win owocowych, ze znanych dla nas wytwórni pojawiły się tylko dwie:
Jantoń
Vinpol

Z czego w obu przypadkach wytwórnie nie chwaliły się swoim tańszym asortymentem.

Jantoń, jak przecież wiemy produkuje wiele tanich win, a na targach wina prezentował tylko jeden trunek i to zupełnie odbiegający od naszych upodobań. Wydaje mi się, że nie chcą uchodzić wśród społeczeństwa za czołowego producenta jaboli. Budują markę, czy coś tam.

Vinpol natomiast prezentował Grzane Starotoruńskie, Nalewkę Babuni i inne troszkę droższe trunki.

Poza tym dwoma było kilka/kilkanaście innych, już z tej "droższej" półki cenowej. Piszę w cudzysłowie gdyż te niby dobre, gronowe wina można było kupić za niecałe 10 złotych, górna granica cen win tam prezentowanych nie przekraczała 40 złotych. Tak więc za niewielkie pieniążki można było zakupić dobre światowe wina - ceny były hurtowe więc można było oszczędzić kilka złotych na jednej butelce.

Wspomnę również, że za dwa złote (bo tyle kosztował bilet) można było się dość porządnie upić ;) - próbować możesz do woli ;) I to różnych win: francuskich, niemieckich, włoskich, czarnogórskich, kalifornijskich, greckich, hiszpańskich, portugalskich, rumuńskich, węgierskich, bułgarskich, mołdawskich, gruzińskich, chilijskich, argentyńskich, australijskich, urugwajskich oraz win z RPA.
Jak widać było z czego wybierać.

Targi odbyły się w namiocie ustawionym pod jednym z rzeszowskich sklepów. Były do kupienia również koszulki oraz kieliszki w wygrawerowanym logo targów (3 złote).

Było troszkę tłoczno, jednak na taką imprezę warto aby organizatorzy zadbali o większy namiot bo czasami aż trudno było się przecisnąć pomiędzy ludźmi. Targi Wina cieszyły się dość dużą popularnością - troszkę koneserów wina się nazbierało.

Podsumowując, targi do bardzo fajna okazja aby spróbować jak smakują lepsze wina z całego świata, mi osobiście jakoś te najlepsze nie przypadły do gustu - może mam inne podniebienie czy coś, a może dlatego że byłem na niemiłosiernym kacu (po jednym z produktów Jantonia tak a propos).

Warto, warto i jeszcze raz warto. Jak będziecie mieli Targi Wina w swoim mieście - walcie tam śmiało.

Pozdrawiam

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul

Odpowiedz do tematu