Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum

Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
Porady dla początkującego • Alkoholowe odkrycia
Autor Wiadomość
Moris 
Zagłębie Komandosów

Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 19:11   

To, żę śliwki się uniosły to normalne. Teraz tak jak najbardziej przydałoby się zlanie wina, odcedzenie śliwek, wyczyszczenie butli i z powrotem do gąsiorka czysty nastaw bez zbędnych farfocli. Ewentualne uzupełniamy naszą ciecz wodą z cukrem gdy wino jest mało słodkie.

Izka1
Nowicjusz

Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 19:53   

uf, to chyba mi ulżyło, bo przestraszyłam się, że to sie stało tak nagle (w ciągu jednego dnia, po uprzednim wyciągnięciu korka aby odciągnąć trochę płynu na próbę).
Ale dzięki za informację :-)

Moris 
Zagłębie Komandosów

Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 20:53   

Mogło się tak stać nagle, tymbardziej że lekko wzruszyłaś winko, ale nie ma to żadnych negatywnych następstw :) powodzenia w dalszej produkcji i degustacji życzę.

Izka1
Nowicjusz

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 13:48   

Dzięki wielkie za informacje.
Ale ja dalej będę sie dopytywać :-)
Jak pisałam, jestem absolutnie początkująca w tym temacie, stąd moje pytanie: czy początek octowienia można od razu wyczuć, czy laik taki jak ja jest w stanie to wyczuć, czy to jest raczej powolny i mało wyczuwalny proces? Pytam, bo smak wina oczywiście się zmienił, ale chciałabym wiedzieć na ile jest on właściwy, a kiedy powinnam zacząć działać.

pozdrawiam

[ Dodano: Pon Wrz 29, 2008 16:11 ]
mam jeszcze jedno pytanie:
po ściągnięciu wina na powierzchni robi się jakby piana, czy to dobrze?

konrad940 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Paź 08, 2008 17:38   

Tak to normalne.

[ Dodano: Pon Paź 13, 2008 14:02 ]
Mam jeszcze jedno pytanko nastawiłem winko z winogron ciemnych 10l stoi już trzeci dzień i ruszy fermentacja i mam pytanko po ilu dniach dodać drugą porcję syropu?.

i jeszcze jedno pytanko na dnia osiadł cukier o dobrze?

Izka1
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 13:33   

Mam nadal problem z winem. Postawione jakiś czas temu (niecałe 3 miesiace) - raz było zlewane. Dodałam cukru (w sumie jest tam 5 kg śliwek i 6 kg cukru). Winko pracuje stale, spróbowałam degustować i - tu mała panika:
Smak wina jest dziwny, niby czuć alkohol (po przełknięciu robi się przyjemnie ciepło), ale... degustowany napitek nie jest delikatny, w każdym razie nie przypomina w smaku wina (nawet domowej roboty - choć moje doświadczenia są raczej niewielkie, głównie konsumenckie; produkuję po raz pierwszy). Nie czuć octu - raczej delikatny kwasek, odrobinę szczypiący w język. Trudno to opisać... Trochę jakby mój wytwór był odrobinę musujący na języku - coś jakby pozostawić w ciepłe dni otwarty sok w kartoniku...
Płyn jest klarowny, nie ma też szumowin - ale przed zlaniem była taka warstwa pływających zmiksowanych śliwek (zdjęcie po zlaniu zamieściłam wyżej).

Czy to są normalne objawy? Czy wino powinno nadal pracować, czy może zalęgło się w nim coś, co sprawia, że jest to raczej do wylania? A może da się to jakoś uratować?

proszę o radę i podpowiedź co dalej robić

Iza

Moris 
Zagłębie Komandosów

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 19:30   

może winko poprostu lekko się utleniło, i wg. mnie ma prawo jeszcze pracować, ja w gąsiorze nie raz wiele dłużej winko trzymałem i naprawde wychodziły z tego dobre rzeczy.

Odpowiedz do tematu