Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net

Poprzedni temat «» Następny temat
Ranking picia na świecie • Alkoholowe odkrycia
Autor Wiadomość
Globus
Nowicjusz

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 14:20   
Ranking picia na świecie

Dużo mówi się o tym, że Polacy i Rosjanie piją najwięcej na świecie... tak przynajmniej przyjęło się mówić w Polsce. Szukałem jakiegoś porządnego rankingu który by o tym mówił i znalazłem jakieś głupoty o tym, że najwięcej piją Czesi i Chorwaci ;) Może i Czesi wychylają dużo piwka ale czy piją więcej niż słynni Rosjanie? Nie wydaje mi się... Ma ktoś jakieś porządne rankingi itp na ten temat?

gazda4242 
Zaawansowany
Saracen

Wysłany: Sro Kwi 01, 2009 16:30   

No właściwie rankingu to nieodnalazlem jako tako wiarygodnego ! Tym niemniej niewiem jak to obliczają ? No bo np.francuzi,chorwaci czy hiszpanie pija dużo oczywiście wina,w rosji bynajmniej na wsi pije się więcej samogonu.Teraz weźmy chorwata co wypił jedno wino a rosjanina co wypił 2 kubki bimbru na obiad,i kto ? jest większym pijusem,w rosji może lekko przesadzę ale prawie w co 3 domu goni się,dzień bez bimbru to dzień stracony.Właściwie rosjanie to powinni być nr. 1.Sumując ilość wina wypitego przez chorwata do ilości i mocy bimbru wypitego przez ruskiego to chorwaci są napewno w tyle. :shock:

Globus
Nowicjusz

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 23:30   

Wikipedia powiada, że 52% spożywanej wódki na świecie to Rosja :shock: Tym bardziej jestem w szoku, że Rosja troszkę w tyle w rankingu... Swoją drogą ciekawe jak oni ro liczą :roll:

rsk1990 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Lip 04, 2009 21:07   

Właśnie dajmy, że te 52% to Rosja czyli tyle wódki się sprzedaje, jakaś część procenta to Polacy którzy kupują w Królewcu(Kaliningradzie) :smile: i możliwe, że Ukraincy(nie wiem gdzie jest drożej). To jest fest a dochodzi to tego samogon więc o matko polko i dlatego nie wierze tym wynikom. Chociaż jest taka możliwość bo jednak Rosja to Wódka a Polacy są rozdarci między Wódką, winem i piwem a coraz więcej piwa się sprzedaje. Mnie ciekawi ile procent z tego przypada na Polskę z 20% :lol: .

DzbanFan 
Zaawansowany
Leśnodzbanopijca

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 07:20   

Ja mam dostep do oficjalnego źródła (w formie ksiązkowej) przedstawiającego te dane (ksiązka to świat w liczbach, wydaje toto co roku jakiś WSip czy PWN, wiec firma porządniejsza niż wiki). Liczby to ilość czystego spirytusu na mieszkanca w określonym przedziale czasowym (chyba na miesiąc, bo ciężko se wyobrazić, ze to na rok):
Rosja: 4,6
Węgry: 3,1
Chorwacja 3,0
USA: 2,9
Bułgaria: 2,8
Czechy: 2,8
Polska: 2,7
Francja: 2,7
Niemcy: 2,5
Hiszpania: 2,5
Holandia: 2,4

Wojtas 
Specjalista

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 12:07   

To jest na rok ;)

DzbanFan 
Zaawansowany
Leśnodzbanopijca

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 13:50   

Wojtas, doczytałem się, że istotnie, powiem więcej, że to jest na rok 2004 :wink: Trzeba w takim razie znacząco pop[rawić statystyki, co najmniej do poziomu 4,0 (co to jest - 20 flaszek...). Taki apel do narodu :cool:

A w tym rankingu jeszcze zgubiłem Słowacje, Łotwę, Ukrainę i Finlandię, którzy też są przed nami, tylko w źródle moim miałem takie 2 kolumny, a patrzyłem tylko na jedną... To znaczy Słowacja ma tyle co my, reszta po 2,8...

zbożowy
Zaawansowany

Wysłany: Sro Paź 07, 2009 09:48   

Kraje turystyczne (chorwacja) i przelotowe (czechy) zawsze mają więcej. Najwyżej zawsze wychodzi San Marino więc nawet nie chce się ludziom tego już zamieszczać.

drhencner 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Lis 27, 2010 03:36   

Widzę że w Polsce picie się obniża.

Odpowiedz do tematu