|
Spiryt z przemytu • Alkoholowe odkrycia |
| Autor |
Wiadomość |
maciek
Nowicjusz maciek

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 15:50 Spiryt z przemytu
|
|
|
Temat raczej nie o winach ale mam nadzieję że nie zostanie usunięty ponieważ mowa w końcu o alkoholu
Chodzi mi o spiryt nie wiadomego pochodzenia. Czy warto ryzykować i zakupić towar czy nie, przecież nie wiadomo skąd to pochodzi czy nie jest to szkodliwe itd. No więc pił ktoś kiedyś taki spirytus lub pije od dłuższego czasu ( rozrobiony lub nie )??? Jeśli tak to zauważył ktoś u siebie niepokojące objawy???
P.S. jeśli możecie to napiszcie cenę za ilość |
| Ostatnio zmieniony przez holee Czw Mar 27, 2008 08:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Niutek
Nowicjusz Początkujący

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 17:08
|
|
|
Był u nas za bodajże 25-30zł/litr opakowania były jak po oleju kuchennym ale rozmajony jakoś weszedł, kopnął i sprawił że dożyliśmy następnego dnia, jednym słowem jest OK |
_________________ Jak nie ma Patyka to idziemy na Byka !
 |
|
|
|
 |
patyk
Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 17:18
|
|
|
Hmm ja niestety może i kiedyś miałem okazje próbować. Nigdy nie wiadomo co to więc ja wole pójść do sklepu i kupić literkę czystej 40 % ale to już zależy od upodobań. Po co ryzykować gdyby przypadkiem znalazł się tam metanol Już 3-5 gram powoduje ślepotę zaś około 20 gram śmierć to tak niewiele a jak szkodzi :/ |
|
|
|
 |
hanys
Nowicjusz

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 12:59
|
|
|
| naprawde warto za 5 juz jest 0,5 litra dobrej wodki na melinie !!! i co nie oplaca sie ? |
_________________ hanys |
|
|
|
 |
Wojtas
Ekspert Mad Dog Killer

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 18:35
|
|
|
U mnie w gimnazjum ludzie pili właśnie często wódke z meliny 'od pana Krzysia' Nie była droga a i ważne, że nikt się tym nie struł przez lata. Ja tego nie probowalem. Kilka miesiecy temu piłem 'spirytus domowej produkcji', gość kupił go w swoim mieście za 20 zl litr. Zmieszany z tonikiem nie był zły, także nikt nie oślepł podczas jego spożycia. Nastepnego dnia poza zwyklym kacem, nic mi sie nie działo. Chcialem kupić litr tego trunku na sylwestra, ale nie dało rady.
Ogólnie lepiej pić trunki z polskich melin niż przemycane ze wschodu, jak ktoś bardzo chce. |
_________________ W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste... |
|
|
|
 |
slynny_pijak
Nowicjusz

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 20:26
|
|
|
hmm dosyc często pijam "metaxe" oczwiście powiedział bym z "pewnego" źródła (5pln za 0.5 litra) i powiem że jeszcze nigdy nie miałem zastrzeżen co do zawartości butelki co prawda zdarzało sie pawiowanie ale to z winy przedawkowania.
Aaa i jeszcze kac po tym troche większy niż po sklepówce a o zapachu to już nie wspomne. |
_________________ F.A.Z.A - Federacja Anonimowych Zarzywaczy Alkocholu |
| Ostatnio zmieniony przez holee Czw Mar 27, 2008 08:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
holee
Acid Drinker

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 09:01
|
|
|
maciek, ryzyka to jest jak ze wszystkim. Powiem Ci ze pilem takie wynalazki przez okolo 10 lat, najpierw w Chelmie, pozniej w Rzeszowie.
Cena na wschodzie za litr czystego spirytusiku to okolo 13 zlotych, ale trzeba wiedziec gdzie kupowac.
Kiedys jak jeszcze ludzi nie znalem to kupowalismy to na rynku od Ruskich, tam kobiety to biustonaszach przewozily lub w oponach samochodow. Pamietam jak wyciagaly worki ze spirytem z pomiedzy swych bujnych piersi - jeszcze byl cieplutki.
Tego zrodla ci nie polecam bo niejeden sie przekrecil lub stracil wzrok po wypiciu.
Ogolnie ci raczej nie polecam - za duzo mozna stracic przez takie napoje, nawet z pewnego zrodla moze sie zdarzyc ze to trucizna, przeciez te zrodlo nie produkuje tego na zapleczy lecz sprowadza zza wschodu a tam roznie moze byc.
Przy becnych cenach wodki w sklepie naprawde nie warto.
Ja juz tego nie pije bo sie po prostu boje, niegdys bylem mlody i glupi i sie zdarzalo. Pamietam jak w zimie kupilsmy sobie chyba polowke albo cwiartke i polismy w sniegu po kostki na boisku. Smierdizal jakims plynem do mycia naczyn, ale wypilismy - glupota moja nie zna granic
Pozdrawiam i mowie Ci, nie zgrywaj chojraka bo juz nie jeden zaluje, jednak jest juz za pozno. |
_________________ I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 |
|
|
|
 |
von Bentschen
Alkus Tangens

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 18:10
|
|
|
W akademcach w Poznaniu dostanie się za około 20 zł/litr. Czy warto? Mi nic nie jest . Tylko, że tam to nie jest jakieś diabli wiedzą co. Normalny spiryt, jeno ominął troszkę przepisów gospodarczych i celnych . |
_________________ I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 |
|
|
|
 |
eandil
Nowicjusz

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 19:03
|
|
|
Spiryt jest na pewno tańszy, za 20-25zł możesz rozrobić 5-6 połówek. Też jak byłem młodszy kupiłem kilka razy jakiś niepewny ruski. Później się poznało odpowiednie osoby i źródło pewniejsze, ale jak napisał holee nigdy nie wiadomo. Dobrze jak się wie skąd to.
Ja przez lata raczyłem się trunkami domowej roboty i dalej się raczę i nigdy nie miałem problemów, ale to dlatego że jestem wystarczająco pewny co mam w kielichu.
Plusem są przeróżne wódeczki jakie można wedle upodobań i fantazji zrobić |
|
|
|
 |
Bejb
Ekspert Jabollissimus

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 22:10
|
|
|
| holee napisał/a: | | Przy becnych cenach wodki w sklepie naprawde nie warto. |
Gówno prawda. Najpopularniejsze połówki i zerosiódemki są pędzone z byle czego i sprzedawane do sklepów. Więc NIGDY nie wiadomo co się pije - dlatego, jeśli wykryje się dobre, PEWNE źródło to lepiej w nim kupowac. A różnica w cenie jeeest :p |
|
|
|
 |
von Bentschen
Alkus Tangens

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 07:31
|
|
|
| Bejb napisał/a: | | Najpopularniejsze połówki i zerosiódemki są pędzone z byle czego i sprzedawane do sklepów |
A skąd takie informacje masz? Nie wydaje Ci się, że wymuszony reżim technologiczny uniemożliwia producentom krajowym tego typu praktyki? Zresztą gdyby pędzili z byle czego to niejedna osoba już by oślepła po byle Luksusowej. |
_________________ I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 |
|
|
|
 |
eandil
Nowicjusz

|
|
|
|
 |
celtyk87
Ekspert

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 07:08
|
|
|
| U nas można dostać 0,5L spirytusu za 16zl.Piłem go rozrabianego z tonikiem i nigdy nic mi nie było. |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wina |
|
|
|
 |
Bejb
Ekspert Jabollissimus

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 13:36
|
|
|
| von Bentschen napisał/a: | | Zresztą gdyby pędzili z byle czego to niejedna osoba już by oślepła po byle Luksusowej. |
"Od dobrych źródeł" ;] Wiem tyle, że z "fabryczek" się sprzedaje do sklepów w butelkach orginalnych z naklejoną 2/3 raz akcyzą. Dziękuję. Tyle miałem do powiedzenia.
Tzn. jak mam do dyspozycji spiryt ze spryskiaczy... to wolę ten bez "akcyzy" ;]
| celtyk87 napisał/a: | | U nas można dostać 0,5L spirytusu za 16zl |
Piłem za 8zł. Źródło było dobre, parę aromatycznych ziół i spiryt sam wchodził. |
|
|
|
 |
holee
Acid Drinker

|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 19:31
|
|
|
| Bejb napisał/a: | | Więc NIGDY nie wiadomo co się pije |
Ja bym sie spieral, zauwaz ile razy slyszales o przypadkach smiertelnych lub okaleczen po spozyciu niewiadomego pochodzenia trunkow, a ile razy po sklepowym alkoholu.
Owszem , do tanich wodek stosuje sie spirytus z przejsc granicznych, jednak jest on przeczyszczony i zgodny z ogolnie przyjetymi normami.
Nie myslicie chyba, ze tu jest az taka wolna amerykanka ? |
_________________ I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 |
|
|
|
 |
|